Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

image001U ponedjeljak, 13. januara 2014. godine upriličen je obilazak barutane na Gradini u Tuzli. Tom prilikom je snimljeno činjenično stanje sa zaključkom da se barutana nalazi u jako lošem stanju, kako sam objekti i bedem tako i okolni prostor. Krov većeg objekta je urušen, kao i njegov sjeveroistočni zid, te bedem sa iste strane. Okolni prostor je jako zarastao u trnje i mladice stabala i teško je prohodan.


Barutanu sačinjavaju dva objekta opasana bedemom koji su napravljeno od kamena. Građevinu su prema nekim podacima sagradile Osmanlije u 17. stoljeću i bila je utvrda. Po dolasku Austrougraske namjena joj je promjenjena u depo za eksploziv, barut. Na austrougarskim karatama sa kraja 19. stoljeća objekat je obilježen kao „Pulver magacin". Na njemačkom jeziku pulver znači barut.

Šezdesetih godina 20. stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.
Republički zavod za zaštitu istorijskih spomenika je barutanu stavio pod zaštitu prije zadnjeg rata.

U narednom periodu Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK će vršiti prikupljanje dokumentacije o barutani u cilju izrade projekta njene sanacije i apliciranja Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da se barutana proglasi nacionalnim spomenikom.
Ispred Zavoda u obilasku su bili Benjamin Bajrektarević, Rusmir Djedović, Tijana Veljković i Adnan Kalesić.

  • image001
  • image003
  • image005
  • image007