Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

Pozivnica2

Suština je u tome što bosanski čovjek ima svoj stil. On stvara svoje vlastite objekte, prostor i grad prema sebi i u ljudskim proporcijama. On nije mističan nego realista što je i izvor realistične arhitekture, koja je u isto vrijeme udobna, pokorna i demokratična.

Svi krovovi i vrata (njeg)ovih kuća su skoro isti, a kuće možemo smatrati bilo čijim i za bilo koga dok su sve u ljudskim proporcijama, skoro sve kao iznikle iz zemlje, i skoro sve sa dekoracijama nastalim i izraženim kroz građevinski proces i strukturu. Arhitektura izgrađena od prirode i okoline.

(Juraj Neidhart, "Arhitektura Bosne i put u savremeno")

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati sve zainteresovane građane da dođu na otvorenje izložbe "KUĆA sjeveroistočne Bosne", kako bi se upoznali,ili proširili svoje znanje, o tradicionalnom graditeljstvu na području Tuzlanskog kantona. Izložba je ostvarena u suradnji sa NVO "BOSFAM", JU "Mješovitom srednjom građ­evinsko geodetskom školom" u Tuzli i kolekcionarom starih predmeta Edibom Pozderovićem.

Izložba će biti otvorena od 25.08. do 05.09.2014.