Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

20140825 190932U ponedjeljak, 25.08.2014., otvorena je izložba „KUĆA sjeveroistočne Bosne", sa ciljem podizanja svijesti građana o značaju tradicionalne stambene arhitekture za kreiranje i jačanje kulturnog identiteta.

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je godinama prikupljao fotografsku dokumentaciju starih kuća koje su propadale u skladu sa promjenama stila života. Mnoge kuće su nestajale, a istovremeno su se gubile vrijednosti kao što je pravo na vidik, pravo na sunce, kao i gradnja u harmoniji sa prirodnim okruženjem. Ove vrijednosti su predstavljale sastavni dio bosanskog čovjeka, koje su zajedno sa vizuelno usaglašenim strukturama, stvarali duh mjesta.

Prvi put su dokumentovani arhitektonski elementi i proporcije pojedinih kuća u općinama TK. Na taj način Zavod nastoji očuvati memoriju, te zabilježiti parametre kojima su se stari graditelji koristili u oblikovanju prostora za stanovanje.

Posjetitelji izložbe su imali priliku vidjeti koji su to tipovi kuća, od kojih su materijala pravljene, i primjere kuća prema tipologiji dr. Muhameda Kadića iz djela „Starinska seoska kuća u BiH". Partneri izložbe su bili NVO BOSFAM sa ručno izrađenim ćilimima, JU „Mješovita srednja građevinsko geodetska škola" u Tuzli, Edib Pozderović, kolekcionar starih predmeta, te UG „AURORA" Tuzla, čiji video možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=Bh0mtpDpyAM

Događaj je upotpunila mlada pijanistkinja Sarah Skopljak, učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole u Tuzli u klasi porofesorice Zrinke Andrejaš, sa izvedbom kompozicije Erica Satiea, pod nazivom Gnossiene No.1.

Ispred JU „Mješovite srednje građevinsko geodetske škole" u Tuzli, govorila je učenica Vilmana Požegić, koja je najavila buduću saradnju sa Zavodom u izradi maketa dokumentovanih kuća, pod vodstvom prof. Jasminke Dropić.

Nakon toga, publici se obratio Pomoćnik ministra za kulturu i sport u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, gospodin Zlatko Dukić.

Svečanost je otvorena govorom pomoćnika izvršnog funkcionera za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, gospodina Mirzah Foče, koji je ovim povodom došao iz Sarajeva.

Uskoro će na našoj stranici biti objavljen katalog na kojem možete pogledati sadržaj izložbe.

Ovom prilikom se zahvaljujemo na doprinosu kojim su navedene osobe i institucije pomogle u ostvarenju izložbe:

Općini Gračanica za ustupanje tehničke dokumentacije kuće Mare Popović, Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH za ustupanje dokmentacije o nacionalnim spomenicima na području TK (kuća Mare Popovic i konak Suljagića) i kuće Gradaščevića, Bjelić Adnanu, Redžić Husi, Sakić Mihadu te Škrebo Hajrudinu na aktivnom ucešcu u nabavljanju informacija i obilasku terena, Pozderović Adnanu na profesionalnoj usluzi fotografisanja objekata u selu Živčići u Živinicama te kuće Smajlovića u Srebreniku, kao i Sulejmanu Muratoviću na ustupanju fotografija Suljagića kuće za potrebe Zavoda.

Također se želimo zahvaliti donacijama koju su obezbjedili restoran „Saranda" i caffe slastičarna „Fontana".

Konačno, hvala svima koji su pomogli svojim učešćem i promocijom da prenesemo poruku o značaju tradicionalne stambene arhitekture za naslijeđe BiH.

20140825 191215

20140825 191223

20140825 191337