Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

Jedan od rijetkih prirodnih fenomena na području Tuzlanskog kantona je i vrlo staro stanište smokve. Ono se nalazi u Velinom Selu koje je smješteno između Čelića i Brčkog. Zapravo selo je locirano na pitomim sjevernim obroncima Majevice ka plodnoj Bosanskoj Posavini.
Poznato je da smokva raste u područjima suptropske klime, npr. Mediteranu, a kod nas u Hercegovini. Ona traži toplu klimu sa blagim zimama, pošto je osjetljiva na duže izlaganje niskim temperaturama.

U Velinom Selu se priča da su preci brojnih današnjih familija u tom selu a koji se naseljavaju iz Srbije negdje sredinom 19. stoljeća, na tom području zatiču već odomaćena stabla smokve. I danas gotovo svaka avlija ima po neko stablo smokve.

U ovo smo se uvjerili na licu mjesta pri obilasku terena u jesen 2014. godine. Starinom stanovnici Velinog Sela koriste plodove smokve i prave slatko od nje. Ponekad ove smokve narod naziva imenom „Velinka".

Odgovor zašto se starinom smokva odomaćila i uspijeva u Velinom Selu je vjerovatno činjenica da se ovo selo nalazi u dolini jednog potoka, pritoke rijeke Šibošnice. Selo je brdima zaštićeno sa svih strana, naročito od oštrih zimskih vjetrova sa sjevera. Zbog toga tu uspjeva i smokva, zahvaljujući pitomijoj mikroklimi u selu.

smokve