Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

k1Predstavnici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK : Benjamin Bajrektarević, prof., direktor i mr. sc. Rusmir Djedović, stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe uzeli su učešće na Okruglom stolu „Očuvanje tradicije izvorne muzike". Isti je upriličen u sklopu Desetog festivala izvorne muzike, održanog u Kalesiji u četvrtak 6. Novembra 2014. godine.

Okruglom stolu su prisustvovali : Mufid Klinčević, direktor BKC „Alija Izetbegović" Kalesija, u ulozi domaćina, prof.dr. Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Samir Halilović, prof. historije, članovi izvornih grupa Hasan Požegić - Kalesijski zvuci, Braća Babajići i drugi.

Okrugli sto o ovoj temi se organizira svake godine, s ciljem da se sumiraju rezultati rada Festivala izvorne muzike te da se prave smjernice za naredne.

„Ja sam kao mlađi slušao ovu muziku, sjećam se čovjeka sa brkovima (pokazujući na Hasana Požegića) koji je tada pjevao. Ja kao profesor mogu sad se staviti u ulogu da komentarišem tekstove pjesama koje se izvode, ali ne i muziku. O njoj bi svakako trebalo da se uči i na fakultetima i školama, jer se niko ne smije stidjeti izvorne muzike to je nešto po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv", rekao je ministar Kunić.

p3jOaj

Benjamin Bajraktarević direktor Zavoda za očuvanje kulturne baštine rekao je da postoji ideja da se izvorna muzika uvrsti na UNESCO listu zaštićenih dobara, jer je to naše kulturno naslijeđe. Kao olakšavajuća okolnost moglo bi se uzeti to što su već ranije u svjetsku enciklopediju ušli članovi grupe Kalesijski zvuci.

O izvornoj muzici je govorio i Samir Halilović profesor historije koji je rekao da se o ovoj vrsti muzike mora govoriti u školama, kako bi se očuvala i sačuvala od zaborava.

Na okruglom stolu se pričalo i o Hasanu Šabanoviću jednom od osnivača Kalesijske trojke po kojem bi i festival naredne godine mogao dobiti naziv. Novinar i književnik Fahrudin Sinanović u svojoj diskusiji je rekao da se treba odrediti šta je izvorni melos, koji je po njemu saz, tambura i violina, a ne klavijature električne gitare i slično.

Riječi hvale za dosadašnje organizacije festivala nije štedjela Enisa Hajdarević-Šoljko muzička urednica BH Radia1 koja kroz svoju emisiju „Selu u pohode" čuva od zaborava izvornu muziku i stare seoske običaje.
Ekipa Zavoda bila je i gost same festivalske večeri, a mr. sc. Rusmiru Djedoviću uručena je prigodna zahvalnica.

  • IMAGE0164
  • bPCnWt
  • c4AW6D
  • fFo5a5
  • k1
  • kz
  • njZfCu
  • p3jOaj
  • vL2L2O

Kalesija.info,
Tuzlarije.net