Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

DSC02335Ovih dana na području sjeveroistočne Bosne i Tuzlanskog kantona boravi istraživač izvorne muzike iz Velike Britanije Kim Burton. Dolazi nam sa Royal Holloway University of London, odnosno Department of Music. Kim Burton je magistrica etnomuzikologije, a upravo vrši istraživanja izvorne muzike ovog dijela Bosne za potrebe svoje doktorske disertacije na navedenu temu.

Sa izvornom muzikom sjeveroistočne Bosne se etnomuzikolog Kim Burton upoznala još 80.tih godina 20. stoljeća u Njemačkoj, a preko naših gastarbajtera koji su je jako slušali. Još 1991. godine Kim Burton je boravila u Bosni i Hercegovini i istraživala izvornu muziku. Tada je kod Kalesije posjetila i poznatu izvornu grupu „Kalesijski zvuci". Ubrzo je u Londonu priredila izdanje odabranih pjesama izvorne grupe „Kalesijski zvuci", pod nazivom „Bosnian Breakdown Kalesijski Zvuci" Uz izdanje je priredila i kraći tekst o osnovnim karakteristikama izvorne muzike sjeveroistočne Bosne.

Ovo izdanje i tekst Kim Burton su sve do danas bili osnov uvrštavanja izvorne muzike sjeveroistočne Bosne i izvorne grupe „Kalesijski zvuci" u svjetsku baštinu tradicionalne muzike.

Kako smo rekli, ovih dana Kim Burton u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona iz Tuzle i poznatom izdavačkom kućom izvorne muzike „Kemix" iz Đurđevika, obilazi teren Tuzlanskog kantona, istražuje i dokumentuje izvornu muziku. Sa zavodovim stručnim saradnikom za etnološko naslijeđe mr. sc. Rusmirom Djedovićem, 15./16. Novembra Kim Burton je obišla područje Gračanice i Srebrenika. U Rašljevi kod Gračanice je razgovarala i snimala jednog od doajena izvorne muzike Ismeta Babajića iz poznate izvorne grupe „Braća Babajići". Posjeti je prisustvovao i dugogodišnji novinar i poznavalac izvorne muzike Hasan Čalić.

DSC02317 
 Fotografija.1. Kim Burton sa Ismetom Babajićem
rusmir i kim
Fotografija.2. Rusmir Djedović i Kim Burton slušaju Ismeta Babajića

U Bjelavama kod Srebrenika je Kim Burton audio i video dokumentovala izvođenje tri tipa izvorne muzike. Prvi, uz pratnju bubnja i svirala, drugi, uz pratnju violina i šargije i treći, uz pratnju saza. Stari način izvođenja i pjevanja izvorne muzike uz bubnjeve i svirale su izveli: Nuraga Tursunović (1931. godište) – bubnjevi, Mehmedalija Omerović zvani Komašin (1956.), Halil Aljić (Đemić), (1950.) – svirale i Alija Delić (1952.) – svirale.

DSC02337 
 Fotografija.3. M.Omerović, bubnjevi i N.Tursunović i A.Delić, oba svirale
 DSC02335
 Fotografija.4. Kim Burton dokumentuje izvođenje: A.Delić, H.Aljić, i M.Omerović (šargija)

Sevdalijski način pjevanja je prezentirao Ramo Tursunović zvani Ramiz (1953.) uz saz.

Izvođenje i pjevanje izvorne muzike okoline Srebrenika su prezentirali: Nuraga Tursunović – pjevanje, Mehmedalija Omerović zvani Komašin – šargija i pjevanje, Halil Aljić (Đemić) – violina i Alija Delić – violina i pjevanje.

 DSC02328
 Fotografija 5. N. Tursunović – pjeva, A.Delić i H.Aljić, oba violine i M.Omerović, šargija

Tokom 17., 18. I 19. novembra Kim Burton istražuje izvornu muziku okoline Živinica i Kalesije. Zanimljivo je da je tada ponovo posjetila i lidera izvorne grupe „Kalesijski zvuci" Hasana Požegića.