Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

DSC02350Nakon ranijeg obilaska područja Gračanice i Srebrenika, u utorak 18. novembra stručni tim Zavoda i etnomuzikolog s Royal Holloway University of London, Kim Burton nastavili su istraživanje i dokumentovanje izvorne muzike naših krajeva. U Đurđeviku (studio „Kemix") su učestvovali u snimanju priloga za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona, te prisustvovali dokumentovanju izvođenja muzike izvorne grupe „Nećko i Hari" iz Živinica. Prethodnog dana je etnomuzikolog Kim Burton dokumentovala i izvornu muziku grupe „Đerze" iz okoline Banovića.

DSC02347 
 Fotografija.1. Rusmir Djedović, Kim Burton i Džemal Džihanović, zv.Kemo

Nakon toga ekipa iz Zavoda, na čelu s mr.sc Rusmirom Djedovićem, zajedno s etnomuzikologom mr. Kim Burton i mr. Semirom Hadžimusićem boravi u posjeti grupi „Kalesijski zvuci" u Donjim Raincima kod Kalesije. Tu su dočekani od strane lidera grupe Hasana Požegića (1948. god.) i Jusufa Osmanovića (1951.), člana grupe.

 DSC02361
 Fotografija.2. Semir Hadžimusić, Rusmir Djedović, Hasan Požegić, Jusuf Osmanović (Kalesijski zvuci) i Kim Burton.

Bio je to srdačan susret, napose zbog toga što je Kim Burton, sada već davne 1991. godine upravo bila u D.Raincima, kada je prvi put dokumentovala rad grupe „Kalesijski zvuci". Nakon toga Kim je ovu grupu učinila popularnom, učinivši napor ka izdavanju cd-a za Evropsko i svjetsko tržište. Tada je urađen drugačiji prikaz ove muzike, naime prvi put je za navedenu muziku urađen stručni cd s promo materijalom na engleskom jeziku.

DSC02350
Fotografija.3. Naslovnica cd-a, GlobeStyle Records, London, 1992. 

Prilikom današnje posjete dogovoren je nastavak saradnje mr. Kim Burton s grupom „Kalesijski zvuci", ali i Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.