Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

kim bartonKim Barton (Burton), magistar etnomuzikolog iz Londona, priprema doktorat o izvornoj muzici sjeveroistočne Bosne. Ova Britanka 1980. godine je prvi put, boraveći u Njemačkoj, kod naših gastarbajtera čula izvornu muziku i pjesme iz okolice Bosanskog Broda, Dervente, Bosanskog Šamca, Brčkog, Tuzle, Gračanice, Živinica, Zavidovića i Doboja.

Dva glasa

Barton je istraživanje ove specifične vrste muzike, koja se pjeva u dva glasa i prati uz narodne instrumente violinu i šargiju, nastavila 1991. godine, boraveći u Raincima kod Kalesije. Tamo je upoznala grupu izvornih pjevača "Kalesijski zvuci", čiji je album objavila u Engleskoj i tako je bh. izvorna muzika ušla u svjetske muzičke enciklopedije.
Sada je ponovo u našoj zemlji, a, kako nam je kazala, došla je da za potrebe doktorata nastavi s istraživanjem ove muzike.

- Posjetila sam Ismeta Babajića u Rašljevi kod Gračanice, Hasana Požegića u Raincima, Nuragu Tursunovića, Halila Aljića, Aliju Delića u Bjelavama kod Srebrenika, bila sam u Živinicama i u Derventi. Sada tražim braću Iliju i Marka Begića. Volim ovu vrstu muzike, želim istražiti ko je pjeva i svira, a ko sluša - rekla nam je Kim Barton.

 1-1

Brojne nagrade

Ona je u Rašljevi dugo razgovarala s Ismetom Babajićem iz nekada poznate grupe "Braća Babajići", koja je izdala stotine hiljada nosača zvuka i osvojila zlatne, srebrene i platinaste ploče sarajevskog "Diskotona". I sam Babajić začudio se kada je Barton na njegovoj violini starijoj od stotinu godina odsvirala pjesmu iz njegovog repertoara.

1-2

Saradnja s Djedovićem
Barton je na svesrdnoj pomoći zahvalila mr. Rusmiru Djedoviću iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog blaga TK. Djedović je o izvornoj muzici u "Gračaničkom glasniku" objavio više naučnih radova.

Autor: H. ČALIĆ

Izvor: Dnevni Avaz