Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

slika1-1Na 63. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održanoj od 4. do 6. novembra 2014. godine, Samostan sestara Kćeri Božje ljubavi Josipovac, historijski spomenik, proglašen je Nacionalnim spomenikom.

Samostan Josipovac kako se najčešće naziva, izgrađen je krajem 19. stoljeća i nalazi se u istočnom dijelu grada Tuzle.
Bosanska vlada je 1885. godine darovala Provinciji Božje providnosti Družbe kćeri Božje ljubavi zemljište zvano Dragoželj koje se nalazilo dvadesetak minuta udaljeno od središta Tuzle prema Simin hanu. Pošto je zemljište bilo zapušteno sestre su ga iskrčile i obradile. Postepeno se na tom mjestu formirala ekonomija koja je nazvana Josipovac.

Na ekonomiji je 29. svibnja 1886. godine započeta izgradnja samostana po imenu Josipovac a završena je 6. septembra iste godine. Tada je obavljen blagoslov samostana, na kojem je prisustvovala i Majka Franciska iz Provinciji Božje providnosti Družbe kćeri Božje ljubavi. Josipovac je materijalno pomagao Zavod Kraljice sv. krunice u Tuzli.
U samostanu i na ekonomiji je živjelo i radilo 10-11 sestara.

Na Josipovcu pored glavne zgrade sestre su imale i kućnu kapelicu a svećenik bi im dolazio iz Tuzle. Također, nedaleko od zgrade samostana je formirano sestarsko groblje, na kojem počivaju sestre koje su preminule u Tuzli i na Josipovcu.

Iza Drugog svjetskog rata nove vlasti su odlukom Ministarstva poljoprivrede i stočarstva NR BiH, Odjeljenja za agrarnu reformu i kolonizaciju (br. 990/47 od 27. 01. 1947. g.), nacionalizovali ekonomiju i samostan Josipovac. Tako je nakon 62. godine postojanja Josipovac prestao da radi. Sestre su otišle u obližnje naselje Breške (samostan Emaus) i sa sobom ponijele samo pokretnu imovinu.

Nakon nacionalizacije zgrada samostana i ekonomija Josipovac su od vlasti dodjeljivani za razne funkcije. Jedno vrijeme je tu bila smještena poljoprivredna škola, a kasnije razne poslovne djelatnosti i privatni stanovi.

Zadnjih nekoliko decenija uslijed neadekvatnog održavanja zgrada samostana i nekadašnja ekonomija su u dobroj mjeri zapušteni i prepušteni devastiranju.

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je već duži niz godina uključen u rješavanje očuvanja i zaštite navedenog dobra kulturne baštine

Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine pokrenula je na osnovu peticije/prijedloga S. Elizabete Ane Ćosić, FDC, Družba Kćeri Božje ljubavi iz Tuzle, decembar 2013. godine, postupak za proglašenje Samostana „Josipovac" u Slavinovićima u Tuzli i groblja „Josipovac" u Tuzli nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Na 63. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održanoj od 4. do 6. novembra 2014. godine, Samostan sestara Kćeri Božje ljubavi Josipovac, historijski spomenik, proglašen je Nacionalnim spomenikom.