Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

U petak 21.11.2014. godine stručni tim Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona boravio je na terenskim istraživanjima u Gornjoj Smolućoj, općina Lukavac. Tom prilikom s nama je bio i novinar Dnevnog Avaza Hasan Čalić, koji je autor sledećeg teksta:


LUKAVAC Prof. Omer Ibrahimagić u Gornjoj Smolući odmara dušu i tijelo

Sagradio turbe roditeljima i ostavio mjesto i za sebe

1-1 
 Foto 1. Sagradio turbe roditeljima i sebi


Istaknuti pravnik i teoretičar, 80-godišnji prof. dr. Omer Ibrahimagić, bivši sudija i predsjednik Ustavnog suda FBiH, u poslijeratnom periodu autor 18 knjiga i brojnih naučnih radova, u svom zavičaju, Gornoj Smolući kod Lukavca, u maloj mahali Agići najradije provodi svaki slobodan trenutak.

Čuva ognjište
Profesor Ibrahimagić, koji je od 2002. godine u penziji, kaže da, kad god ima priliku, doputuje iz Sarajeva i na obroncima Ratiša odmara dušu i tijelo.

1-2 
 Prof. Ibrahimagić u svom zavičaju kod Lukavca

Na početku Agića dominira mezar profesorovog pradjeda Ibrahim-age, veleposjednika koji je zemlju davao kmetovima. Umro je prije 147 godina, a imao je trojicu sinova - Murata, Mujagu i Mehmeda. U proteklom ratu Srbi iz Smoluće ovaj mezar, zanimljivo je, nisu dirali. Malo dalje, ukopani su profesorovi djed i nena, a do njih je turbe koje je Ibrahimagić podigao ocu Aliji i majci Hanki, a između njih je ostavio prazno mjesto.

- Između oca i majke je mjesto za mene - kaže profesor na početku razgovora za "Avaz".

Na vrhu turbeta piše: "Gospodaru naš, oprosti meni, roditeljima mojim i vjernicima na dan polaganja računa."
- Uvijek smo se okupljali kod majke i zarekli se da, dok je ijedno njeno dijete živo, ognjište gasiti nećemo. Kuću u Agićima obnovilo je nas dvanaestero djece - prisjeća se profesor djetinjstva.

Novo djelo

U kući profesor Ibrahimagić čuva brojne starine, a na zidu u jednoj sobi nalaze se fotografije dvanaestero braće i sestara.

1-3 
 Sačuvane fotografije 12 braće i sestara

Nakon 18 poslijeratnih knjiga, prof. Omer Ibrahimagić u rodnoj Smolući ovih dana sklapa i svoje 19. djelo. Inspiracije mu, kaže, ne nedostaje, a zdravlje ga dobro služi.

Autor: H. ČALIĆ

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/152779/sagradio-turbe-roditeljima-i-ostavio-mjesto-i-za-sebe#sthash.dNQ8TLnt.dpuf