Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

bastina2Historijska sekcija JU OŠ „Tojšići" ovih dana je posjetila naselje Ćive u Mjesnoj zajednici Tojšići kako bi se upoznala sa stanjem kulturnog naslijeđa na prostoru ovog naselja. Prilikom posjete utvrdili su postojanje nekoliko „starinskih" kuća, tj. objekata tradicionalne bosanske arhitekture. Posebnu pažnju zaslužuju dvije takve kuće a to su kuća u kojoj su snimane scene iz filma „Stanica običnih vozova" i kuća u narodu poznatog hodže Ranče. Svaka od ovih priča ima svoju posebnu i pažnje vrijednu priču.


Kuća u kojoj su snimane scene iz filma „Stanica običnih vozova" spada u kategoriju objekata tradicionalne bosanske arhitekture. Ona je danas neuseljena što za posljedici uma njeno vidno propadanje. Kuća je smještena u centru Ćiva u starinskoj avliji koja je prepuna bosanskih autohtonih stabala voćaka. Stabla voćaka su karakteristična za nekadašnje bosanske avlije. (Foto 1)

bastina1

Kuća hodže Ranče spada u kategoriju bogatijih kuća tradicionalne bosanske arhitekture. Sačuvana je u svom izvornom obliku, tj. nije imala naknadnih građevinskih intervencija koje bi narušile njenu izvornost. Prilično je dobro očuvana s obzirom da je neuseljena. Zadnji stanari ove kuće bili su muhadžeri iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Pored arhitektonske vrijednosti kuća je značajna i po tome što je bila u vlasništvu poznatog hodže Ranče za kojeg se može reći da je bio vjerski prosvjetitelj na ovim prostorima i da su mnoge generacije okolnih sela pored arapskog pisma naučili čitati i pisati latinicu. (Foto 2)

bastina2

bastina3

Članovi Historijske sekcije JU OŠ „Tojšići"
Posjeta članova Historijske sekcije JU OŠ „Tojšići" ima za cilj podizanja svijesti građana o značaju bosanske tradicionalne arhitekture za kulturni identitet Kalesije i šire.
Autor teksta i fotografija: Ekrem Sakić, prof.