Adresa: ul. Mufitje ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: zavod.khpn@bih.net.ba; info@bastina.ba

image1Kolektiv Zavoda je dana 06.09.2017. godine posjetio Zaštićeno područje „Bijambare“. Cilj posjete Zaštićenom području „Bijambare“ jeste sticanje novih informacija o načinu zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti (geoloških, hidroloških, bioloških), te provođenje mjera zaštite na zaštićenim područjima.

Ispred Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja, kolektiv je dočekala Elma Karović, stručni rukovodilac za zaštićena područja. Upoznala nas je sa dosadašnjim aktivnostima vezanim za zaštićeno područje, kao i aktivnostima koje trebaju da se realizuju i one koje su još u fazi planiranja, a sve u svrhu edukacije kolektiva, kako bi isti mogao određene aktivnosti primijeniti za zaštitu prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Obilazak smo započeli vožnjom vozićem do lokaliteta Bijambari gdje se u zimskom periodu i u periodima obilnijih padavina formira jezero koje nestaje u ljetnom periodu. Obilazak je nastavljen pješice asfaltiranim putem do nekropole stećaka na lokalitetu Dolovi, koja je izmještena sa lokaliteta mramorje Donji Čevljanovići. Nekropola broji 39 stećaka, od kojih su 32 u obliku sljemenjaka, 7 u obliku sanduka, a ukupno 5 stećaka je ukrašeno. Od motiva na stećcima uočljivi su: spirale, rozete, ljiljani, tordirane vrpce, bordure, motivi grozda, zastave i ruke savijene u laktu. Stećci su jako dobro obrađeni i očuvani, a postavljeni su u pravcu istok-zapad. Nekropola je u Bijambare premještena 2013. godine, te nosi status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Dalje nas je vijugavi put kroz borovu šumu vodio do planinske kuće i bijambarskih pećina. Kolektiv je obišao Srednju pećinu koja je osvijetljena i uređena kako bi posjetioci mogli uživati u umjetnosti prirode koja je izražena kroz stalaktite i stalagmite. Pećina se sastoji iz četiri dvorane koje su povezane uređenom stazom dugom oko 500 m. Posebno je zanimljiva četvrta dvorana koja je radi svoje akustičnosti poznata i pod nazivom „koncertna dvorana“. Temperatura u ovoj dvorani je konstantna kroz čitavu godinu i iznosi +5 ֯C. Srednja pećina je od decembra do aprila zatvorena za posjetioce. Nakon obilaska Srednje pećine, uputili smo se u Gornju pećinu u kojoj su pronađeni oruđe i oružje koje svjedoči bistvovanju prahistorijskog čovjeka na ovom području, a koji se danas čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Laganom šetnjom vratili smo se do planinske kuće, te nakon kratke pauze nastavili šetnju do ulaza u Zaštićeno područje Bijambare.

Nakon posjete Bijambarama uputili smo se prema Nišićkoj visoravni kako bi posjetili Etno Begovo Selo, koje je nažalost bilo zatvoreno. Kratka pauza i fotografisanje Begovog sela prethodilo je nastavku puta, ali sada u suprotnom smijeru, tj. nazad u Tuzlu. U galeriji pogledajte fotografije zabilježene na ovoj stručnoj i edukativnoj posjeti Zaštićenom području Bijambare.

 • image1
 • image10
 • image11
 • image12
 • image2
 • image3
 • image4
 • image5
 • image6
 • image7
 • image8
 • image9