Adresa: ul. Muftije ef. Kurta b.b. Prostorije OŠ Mejdan Tuzla, Tel/fax: +387 35 228 - 906, email: info@bastina.ba zavod.khpn@bih.net.ba;

memorijalna stabla naslovna za vijestPoštovani građani,

zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će se otvorenje izložbe "Memorijalna stabla u kulturnom krajoliku Tuzlanske regije" održati u ponedjeljak, 23. novembra 2020. godine u Biološkoj zbirci u Tuzli, sa početkom u 13:30h.

Otvorenje izložbe, čiji su autori mr.sc. Kasim Memić, mr. Semir Hadžimusić i mr.sc. Rusmir Djedović organizuju Muzej istočne Bosne Tuzla i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Događaju može prisustvovati ograničen broj ljudi (20. gostiju), stoga i organizator preporučuje najavu dolaska na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Napominjemo da će posjete i stručno vođenje kroz izložbu biti moguće u periodu poslije otvaranja izložbe, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Učesnici i posjetioci dužni su se pridržavati naredbi i preporuka Federalnog i kantonalnog kriznog štaba, te drugih nadležnih organa, kao i upustava organizatora. Održavajmo preporučenu distancu, nosimo maske u zatvorenom prostoru i održavajmo higijenu ruku, kako bi zaštitili sebe i druge.

O projektu:
Tuzlansko područje obiluje spomenicima prirodne baštine. Među njima posebno mjesto zauzimaju stara stabla za koja postoji potencijalni interes u naučnoj javnosti. Sem toga, neka stara stabla predstavljaju i memorijalne spomenike, te imaju svoju vrijednost kao dio kulturnog krajolika. Navedena stabla se nalaze uz dobra kulturno-historijskog naslijeđa, uz ili u neposrednoj blizini sakralnih objekata, grobalja, mezarja, nekropola sa stećcima i drugo. Ona su zapis o minulim vremenima. Pod tim stablima su kroz različite historijske periode održavani različiti događaji, zborovi, donošene značajne odluke. Sa turističkog aspekta, mnoga stabla svojim habitusom, starošću i izgledom privlače pažnju brojnih turista, dio su kulturnog krajolika, prepoznatljivi su dio identiteta grada, spomenika, lokaliteta, ali i građana.

Ovaj multidisciplinarni projekat koji zajednički izvode JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je podrazumjevao terensko evidentiranje lokaliteta i dokumentovanje stanja pojedinačnih dobara (memorijalnih stabala). Stručni tim je obišao dvadeset lokaliteta širom Tuzlanske regije, od kojih su valorizovani i putem izložbe i kataloga prezentovani karakteristični primjerci memorijalnih stabala, koji su upečatljivi simboli kulturnog krajolika. Na ovaj način sačuvat će se kulturno pamćenje i potaknuti kako pojedinca, tako i društvenu zajednicu na razvijanje ekološke svijesti o održivom suživotu sa prirodom.

plakat